Sadel i fel läge Sadel i fel läge.

Hej Hoppryttare!

Här kommer ett viktigt tips på en Quickfix för bättre prestationer. Kanske inte för alla men för många av er.

Flytta bak sadeln!

Efter 14 år som terapeut ser jag det här problemet hos 6 av 10 hoppekipage. Gamla kunskaper om hur en sadel bör placeras finns kvar inte bara hos ryttarna utan även hos många sadeltillverkare.

Ofta talas det om dressyrhästens bogfrihet men mer sällan om hopphästens. Ändå behöver hopphästen kunna utnyttja sina frambensrörelser till max i både ridning, språng och landning.

Det är ganska intressant att googla på ”sadel med bogfrihet”. 80% av bilderna är på andra sadlar än hoppsadlar.

Jag skall fatta mig kort så ni slipper läsa en hel roman om frambenens anatomi och rörelse.

1. Ingen skall känna sig trampad på tårna. Många ryttare i alla klasser gör det här misstaget då gammal kunskap sprids fortare än ny. Även många sadeltillverkare ligger efter.

 2. Vad händer när vi placerar sadeln för långt fram?

Sadeln hamnar uppe på bogbladet. ( se bilden nedan)

Detta påverkar hästens frambensrörelse drastiskt från att röra sig optimalt och avslappnat. Lite som att hoppa med dåliga stötdämpare och handbromsen i. Hästen blir också låst i sin bröstrygg och i stället för att runda bröstryggen i språnget så blir den flack och river lätt med frambenen.

När sadeln ligger förlångt fram hamnar den också i bakvikt. Hästen får då ett extremt punkttryck i ryggen som gör att den får ont, spänner sig och inte går i en bra avslappnad form. Detta leder till mängder av missförstånd mellan häst och ryttare och risken för olika typer av skador är stor. (Bland annat är gaffelbandsskador vanligt)

3. I vissa fall ställer hästens exteriör till det, i andrafall modellen av sadel. Bogfrihet verkar inte vara det som vissa sadeltillverkare tänker på i första hand när det gäller hoppsadlar. Många hopphästar har en lång liggande bog som gör att bakkanten på bogbladet ofta hamnar långt bak på hästen och då är rätt modellen på sadeln viktig.

 om du provar att flytta tillbaka din sadel så att den ligger 1-2 cm bakom bogbladets bakre kant och sadeln då hamnar för långt bak på ländryggen så är modellen av sadel förmodligen inte den rätta för din häst.

Kontakta en sadelutprovare om du är osäker. Har du haft en sadelutprovare hos din häst så är sadeln inpassad i rätt läge och då kommer den ligga kanon om du bara flyttar bak den till där den ska ligga.

 Är du en av dem som fått gamla kunskaper om sadelläge med dig så kommer du troligen genom att följa tipset få en häst som kan slappna av och prestera bättre.

 

Lycka Till!!

 

Så här ser det ut under pälsen när sadeln ligger rätt och fel
Här kan du lätt se hur en fleplacerad sadel kommer att bromsa spånget och försvåra för hästen att lyfta frambenen
Det går lätt att föreställa sig vilken enorm stöt hästens bog och framben får om saden ligger för långt fram