Havrefält

Notis!

Nu har vi klarat av en stor del av vintern och efter bästa förmåga fodrat våra hästar. Dock har jag noterat under de senaste veckorna att flera hästar ligger på ett underskott på näring. Problemet visar sig oftas ( men även på andra ) på hästar som har lätt för att bli överviktiga och hästar som har mycket energi och i många fall islandshästar. När jag hört mig för vad hästarna äter så ligger många hästar mindre i giva än vad det står på påsen av det foder som används. Fodertillverkarna har räknat ut en viss mängd foder som hästen måste ha för att få i sig alla mineraler, vitaminer och spårämnen så ett tips är om du inte kan ge din häst rekomenderad mängd av ditt foder så undersök gärna om det finns något annat som passar din häst bättre. Ett tips till är att redan nu börja med exta vitamin B då fällningen är igång igen.


Jag är ingen foderexpert men en muskelexpert.. Det känns tydligt i hästens muskler och märks i dess vitalitet när brist föreligger. Kontakta din foderåterförsäljare om du misstänker att du har problem.

Vill sticka ut näsan lite också och nämna att även hästar som går på analyserat hö och noga uträknad foderstat ibland också har brist på näringsämne konstigt nog. Jag tycker det är bra med analyser men ännu bättre när man kombinerar en analys med suntförnuft och hästägares superhjälteförmåga att se hästens varande eller ickevarande goda vitalitet.

Mvh Ellinor